Välkommen! Här kan man läsa texter, tips och anteckningar om internationell poesi. Äldre, ny, översatt eller på originalspråk. Texterna är skrivna av personer med anknytning till serien. Kommentarer till inläggen skall vara signerade. Ange ISBN-nummer till anförd litteratur. Redaktionen förbehåller sig rätten att ta bort inlägg och kommentarer som vi inte tycker hör hit.

torsdag 8 december 2011

BOKMÄSSAN I GUADALAJARA


Årets bokmässa i Guadalajara (Mexiko), den viktigaste i den spanskspråkiga världen, satte Tyskland i centrum. Hedersgäster var Mario Vargas Llosa och Herta Müller. I ”rum för poesi” läste bland andra den unge argentinsk/spanske poeten Anders Neuman, argentinaren Juan Gelman , mexikanskan Carmen Boullousa, Nicaraguanskan Claribel Alegría, tysken Swantje Lichtenstein, undertecknad och José Emilio Pacheco.

Jag var för första gången på mässan som på många vis liknar Göteborgsmässan. Den är publik och rymmer massor av aktiviteter även om här också handlas rättigheter och görs affärer. Bland de många böcker, kontakter och tidskrifter jag hade med mig hem vill jag gärna tipsa om Web (och papperstidningen) Periódico de poesía  http://www.periodicodepoesia.unam.mx/ Det är en månadstidning, vars chefredaktör poeten Ana Franco jobbar mycket för att sprida poesi, utan att förminska och förenkla den.  Den ges ut av UNAM, Mexikos största universitet och det är utan tvekan en publikation som skulle kunna inspirera en svensk nätsatsning på poesi.

/Magnus W-O

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar